15 July 2007

( Αφιερωμένο στον προ-προ-πάππο μου )

Τσίχλης Αναγνώστης (Γεώργιος) τ. Ιωάννη
Οπλαρχηγός – Πληρεξούσιος Δυτικού Ρεθύμνου


Γεννήθηκε στο Ατσιπόπουλο το 1826 (κατά δήλωσή του) και πέθανε το 1912 στο Ρέθυμνο όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Υπήρξε εξέχουσα πολιτικοστρατιωτική προσωπικότητα με παγκρήτια επιρροή και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις Κρητικές επαναστάσεις από το 1858 κ.ε.
Συγκεκριμένα: Το 1858 βρίσκεται ως πληρεξούσιος της επαρχίας Ρεθύμνου στα Μπουτσουνάρια (στα Περιβόλια Χανίων) συμμετέχοντας στο κίνημα του Μαυρογένη και μαζί με όλους τους πληρεξούσιους της Κρήτης παραλαμβάνουν από το Σαμή Πασά το φιρμάνι της 7ης Ιουλίου 1858 με το οποίο παραχωρήθηκαν στους Κρήτες ορισμένα προνόμια: Θρησκευτικά, φορολογικά, διοικητικά και δικαστικά. Οι Κρήτες χριστιανοί αποκτούν το δικαίωμα της οπλοφορίας και συστήνονται οι Δημογεροντίες. Οι Δημογεροντίες ήταν σοβαρότατος θεσμός σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας, κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου και παιδείας.
Στη μεγάλη Κρητική επανάσταση του 1866-1869 λαμβάνει ενεργό μέρος. Πρωταγωνιστεί στην προσυγκέντρωση στο Ατσιπόπουλο, τον Απρίλιο του1866 και εκλέγεται πληρεξούσιος της επαρχίας Ρεθύμνου. Συμμετέχει στη γενική συγκέντρωση όλων των πληρεξουσίων της Κρήτης υπογράφοντας το υπόμνημα των χριστιανών της Κρήτης προς το Σουλτάνο Αβδούλ Αζίζ Χαν και την επιστολή προς τους Γενικούς Πρόξενους των 7 Ευρωπαϊκών χωρών στα Χανιά καθώς και όλα τα υπομνήματα προς τους βασιλείς της Ευρώπης.
Στις 21 Αυγούστου 1866 υπογράφει στα Σφακιά μαζί με άλλους αντιπροσώπους του χριστιανικού λαού της Κρήτης της οποίας χρημάτισε και Αντιπρόεδρος. Από τη θέση αυτή έπαιξε σπουδαίο ρόλο στα πράγματα της επανάστασης, ως μέλος της ανώτατης επαναστατικής αρχής.
Ως πληρεξούσιος της επαρχίας Ρεθύμνου λαμβάνει μέρος στην επανάσταση του 1878 και συμμετέχει στις συζητήσεις για τη σύμβαση της Χαλέπας, Οκτώβριο του 1878. Η σύμβαση διμιούργησε ένα καθεστώς ημιαυτονομίας. Επιτράπηκε η έκδοση εφημερίδων και η λειτουργία πολιτικών κομμάτων. Διαμορφώθηκαν δύο κομματικοί σχηματισμοί, οι συντηρητικοί (καραβανάδες) και οι φιλελεύθεροι (ξυπόλητοι), κόμμα που ίδρυσε ο Κώστας Μητσοτάκης του Κυριάκου, γαμπρός του Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου.
Ο Αναγνώστης Τσίχλης υπήρξε πιστός οπαδός του Ελ. Βενιζέλου και εκλέγεται πληρεξούσιος στην Κρητική Βουλή. Εργάζεται ως μέλος της επιτροπής για τη σύνταξη του κανονισμού της προσωρινής διοίκησης.
Χρημάτισε πρόεδρος του δικαστηρίου της προσωρινής διοίκησης και επανειλλημένως είχε εκλεγεί από τη Κρητική Βουλή μέλος διαφόρων επιτροπών. Αγωνίστηκε στην πρώτη αυτή Βουλή για τα συμφέροντα του χωριού του κατορθώσας να πείσει την Τουρκική διοίκηση να χρηματοδοτήσει την καταπολέμηση της κάμπιας της βελανιδιάς, που από μακρού χρόνου κατέστρεφε τα βελανίδια.
Χρημάτισε Δήμαρχος Ατσιποπούλου για δύο περιόδους ( [*] και [**] ) και ήταν αυτός που κατασκεύασε λιθόστρωτο δρόμο από τον Άγιο Ανδρέα ως τον Κουμπέ (ίχνη αυτού του δρόμου υπήρχαν στη θέση «Πλακούρες» μέχρι που ξεκίνησε η κατασκευή της σημερινής οδού). Χρημάτισε ακόμη δημογέροντας και εισαγγελέας στο Δημογεροντιακό Πρωτοδικείο. Εκπροσώπησε την Κρήτη μαζί με άλλους στις εορτές που έγιναν στην Αθήνα για τα 25 έτη ανόδου στο θρόνο το βασιλέα Γεωργίου του Α’.
Λαμβάνει ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1897 και βρίσκεται μαζί με τον Βενιζέλο στο Ακρωτήρι.
Συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή για τη σύνταξη του Κρητικού Συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας.
Το 1905 είναι μέλος της Κρητικής Βουλής που στις 7 Απριλίου 1905 ψηφίζει την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, πράξη που ευθυγραμμίστηκε με τους στόχους της Θερισσιανής επανάστασης.
Ο Αναγνώστης Τσίχλης είχε παντρευτεί την Ζαφείρω Γαγάνη και απέκτησε 9 παιδιά, 4 γιούς, τον Ιωάννη (1852), τον Κωνσταντίνο (1859), τον Ευάγγελο και τον Μιχάλη και 5 θυγατέρες, την Αικατερίνη, την Καλλιόπη, την Αιμιλία*, τη Μαρία και την Ισαβέλλα. Η Κρητική πολιτεία αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του στους αγώνες της Κρήτης για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού τον κατέταξε στην κατηγορία των αγωνιστών Α’ τάξης και του χορήγησε ανάλογη σύνταξη.

(*η προ-γιαγιά μου)

(Από το Ημερολόγιο της Κοινότητας Ατσιποπούλου 2005/2006)




ΟΔΟΣ ΤΣΙΧΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Πρώην Ηγ. Γαβριήλ
Πάροδος: Ραδαμάνθυος
Περιοχή: Παλιά Πόλη
Απόφαση Δ.Σ.: 109/27-8-56
Χαρακτηριστικό στοιχείο: Έχει σχήμα ελικοειδές
Κτίρια: Μόνο κατοικίες
Πεζοδρόμια: ΟΧΙ
Δενδροφυτεμένη: ΟΧΙ
Αριθμοί: 21

Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1866. Εκλέκτηκε πληρεξούσιος της Επαρχίας του και διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της τοπικής Κυβέρνησης. Κατά την επανάσταση του 1878 εξελέγη πληρεξούσιος και μέλος της Προσωρινής Διοίκησης Πολέμησε επίσης στην επανάσταση του 1895/96. Δύο φορές τραυματίστηκε σε μάχη.
Όταν τελείωσαν οι πόλεμοι στη Κρήτη, ο Τσιχλης πολιτεύτηκε ως μέλος της Κρητικής Βουλής. Έλαβε μέρος στην Εθνοσυνέλευση του 1900. Πέθανε το 1912 σε ηλικία 86 ετών.


(Απόσπασμα από το βιβλίο-οδηγό των οδών του Ρεθύμνου, Σελ. 217)

========================================================================

Και, μία παράθεση (απόσπασμα) από το:

Οι δημοτικές εκλογές και οι δήμαρχοι στο Ν. Ρεθύμνης (1879–1898)
Filed under: Παπιομύτογλου Γιάννης — Άγονη Γραμμή @ 8:55 πμ
Tags: Ιστορικά

                    ...



Οι δημοτικές εκλογές του 1881

Στο προηγούμενο σημείωμά μας αναφερθήκαμε στις πρώτες δημοτικές εκλογές, που έγιναν τον Οκτώβρη του 1879 και εξελέγη δήμαρχος Ρεθύμνης ο Μεχμέτ Μουλαλιδάκης. Όμως τον Απρίλη του 1881, λίγο πριν τη διενέργεια των επόμενων δημοτικών εκλογών, σε αναφορά προς τη Γενική Συνέλευση των Κρητών, υπογράφει ως δήμαρχος Ρεθύμνης ο Μουσταφά Εσάτ (βλ. εικ. 1). Ίσως για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, αντικατέστησε κάποια στιγμή τον Μουλαλιδάκη.

Στις 10 Μαρτίου 1881 ο Γενικός Διοικητής Κρήτης Φωτιάδης πασάς προκηρύσσει τις δεύτερες δημοτικές εκλογές στην Κρήτη για την 1η ως την 3η Μαΐου 1881[11]. Ταυτόχρονα με το διάταγμα προκήρυξης των εκλογών δημοσιεύεται και η εγκύκλιος του Γενικού Διοικητή προς τους διοικητές και επάρχους με οδηγίες σχετικές με τη διενέργεια των εκλογών. Βασική διαφορά με εκείνες του 1879 είναι ότι τώρα την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών δεν την έχουν τα διοικητικά όργανα του κράτους, αλλά οι δημοτικές αρχές, δηλαδή οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια.

Στις 25 Απριλίου 1881 δημοσιεύεται νέο διάταγμα του Γενικού Διοικητή με το οποίο αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η διεξαγωγή των εκλογών[12]. Ως λόγοι της αναβολής προβάλλονται οι δυσχέρειες στην εφαρμογή των διατάξεων του δημοτικού νόμου και η ανάγκη τροποποίησης ορισμένων από αυτές. Οι επικαλούμενοι λόγοι πρέπει να ήταν βάσιμοι, δεδομένου ότι και κατά τις εκλογές του 1879 παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες κατά την εφαρμογή του νόμου και είχε ανακύψει η ανάγκη τροποποίησης και συμπλήρωσης ορισμένων διατάξεων αυτού.

Πράγματι η Γενική Συνέλευση των Κρητών επέφερε αλλαγές στον δημοτικό νόμο, οι οποίες επικυρώθηκαν με διάταγμα του Γενικού Διοικητή[13].  Πέρα από τις αλλαγές που αναφέρονταν κυρίως στη διαδικασία της ψηφοφορίας και άλλα επί μέρους θέματα, αξίζει να αναφερθεί ότι προβλεπόταν πως για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 30 ετών, να έχει ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 25.000 γροσίων και να γνωρίζει ανάγνωση και γραφή. Επίσης προβλεπόταν ότι θητεία των δημοτικών αρχών ήταν τριετής με εξαίρεση την πρώτη η οποία θα έληγε την 1η Σεπτεμβρίου 1882, οπότε θα έπρεπε να διενεργηθούν νέες εκλογές.

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας Κρήτη, που δημοσιεύθηκε το διάταγμα περί επικύρωσης των τροποποιήσεων του δημοτικού νόμου, δημοσιεύθηκε και το διάταγμα για την προκήρυξη των εκλογών, οι οποίες προσδιορίστηκαν για τις 3 έως 5 Ιουλίου 1881[14] (βλ. εικ. 2).

Δυστυχώς δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τους υποψηφίους ούτε αναλυτικά αποτελέσματα αυτών των εκλογών. Η εφημερίδα Νέος Ραδάμανθυς[15] του Στυλιανού Ε. Καλαϊτζάκη στο φύλο της 11ης Ιουλίου αναφέρεται εν συντομία στις εκλογές παρατηρώντας πως διεξήχθησαν μετά μεγάλης ησυχίας και ο λαός αυθόρμητος προσήρχετο εις τον τόπον της ψηφοφορίας αναδεικνύων διά της ψήφου του τον αρεστόν αυτώ. Εξαίρεση στο παραπάνω κλίμα αποτέλεσαν οι εκλογές στο Δήμο Αμνάτου, όπου την ώρα της διαλογής των ψηφοδελτίων κάποιοι επιτέθηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή, κακοποίησαν τα μέλη της και έκαψαν τα πρακτικά και τα ψηφοδέλτια (βλ. εικ. 3).

Στο Δήμο Ρεθύμνης εξελέγη δήμαρχος ο Χουσεΐν Τσιτσεκάκης[16], ενώ δημαρχιακός πάρεδρος ο Ν. Μαρκόπουλος.
Στον Δήμο Ατσιποπούλου εξελέγη δήμαρχος ο Αναγνώστης Τσίχλης.  [*]
Στον Δήμο Ρουστίκων ο Γ. Παπαδάκης.
Στον Δήμο Αργυρουπόλεως ο Δημήτριος Παπαμιχελάκης.
Στον Δήμο Χρωμοναστηρίου ο Αναγνώστης Ζακυνθινός από τους Αρμένους Ρεθύμνης.
Στον Δήμο Πηγής ο Παναγιώτης Μανωλιτζάκης.
Στον Δήμο Γαράζου ο Αναγνώστης Σωπασής.
Στον Δήμο Μελιδονίου ο Γεώργιος Λαγουδάκης.
Στον Δήμο Μαργαριτών ο γιατρός Γεώργιος Καυγαλάκης.
Στον Δήμο Αυδανιτών ο Γεώργιος Προχεράρης.
Για τα αποτελέσματα των άλλων δήμων, δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες, εκτός από τον δήμο Μοναστηρακίου της επαρχίας Αμαρίου, όπου δήμαρχος εξελέγη ο Παντελής Διαμαντίδης, πάρεδρος ο Νικόλαος Ιακ. Καφφάτος και πρώτος δημοτικός σύμβουλος ο Ηλίας Δαμβουνέλης. Μάλιστα ο Παντελής Διαμαντίδης έλαβε 271 ψήφους έναντι μόλις 2 του αντιπάλου του Απόστολου Παττακού.
          ...
Οι εκλογές του 1882
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω οι δημαρχιακές αρχές που προέκυψαν από τις εκλογές του Ιουλίου 1881 είχαν θητεία μόλις ενός χρόνου, η οποία έληγε την 1η Σεπτεμβρίου 1882. Έτσι ο Γενικός Διοικητής Κρήτης Φωτιάδης πασάς δημοσιεύει[17] τον Ιούνιο του 1882 την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 27 έως 29 Αυγούστου 1882. Οι εκλογές πράγματι διενεργήθηκαν το τριήμερο αυτό και η εφημερίδα Νέος Ραδάμανθυς παροτρύνει του Ρεθεμνιώτες να εξασκήσουν το τιμαλφέστερον και ιερώτερον των εαυτού δικαιωμάτων, δικαίωμα όπερ απέκτησεν αντί τοσούτων αιμάτων και θυσιών[18].
Το κλίμα των εκλογών αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο ειδυλλιακό, όσο εκείνο της προηγούμενης χρονιάς.  Παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα νόθευσης του αποτελέσματος των εκλογών, όπως εξαγορά ψήφων, δωροδοκίες, διπλοψηφίες κ.ά. Ο Νέος Ραδάμανθυς μας δίνει μια παραστατική εικόνα της του κλίματος που επεκράτησε κατά την ψηφοφορία[19].
Παρά τις διαμαρτυρίες, τις αναφορές και τις προσφυγές[20] ο Διοικητής Ρεθύμνης και στη συνέχεια ο Γενικός Διοικητής Κρήτης επικύρωσαν το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με το οποίο εκλέχτηκαν οι εξής[21]:
ΕΠΑΡΧΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Στον Δήμο Ρεθύμνης εξελέγη δήμαρχος ο Σαλής Δροσουλάκης και πάρεδρος ο Νικόλαος Μαρκόπουλος. Δημοτικοί σύμβουλοι οι: Νικόλαος Βερνάρδος, Νικόλαος Κακλαούνης, Αριστείδης Λειαναντωνάκης, Δημήτριος Π. Μανουσάκης, Ι.Δ. Πατσουράκης, Μάρκος Πετυχάκης[22].
Στον Δήμο Αμνάτου ο Γεώργιος Χορτάτσος και πάρεδρος ο Αλής Παστελάκης. Δημοτικοί σύμβουλοι οι: Βασίλειος Καραγεωργάκης, Γ. Κουγήτης, Αναγνώστης Λίτινας, Ματθαίος Πετσετάκης, Αναγνώστης Σφακιανάκης.
Στον Δήμο Αργυρουπόλεως ο γιατρός Οδυσσέας Σταυριανίδης και από 1-1-1884, μετά την παραίτηση του Σταυριανίδη[23], δήμαρχος ανέλαβε ο Γεώργιος Πρωτοπαπαδάκης. Πάρεδρος ο Αχμέτ Ρετζεπάκης και αργότερα ο Γεώργιος Στραπατζάκης[24]. Δημοτικοί σύμβουλοι οι: Χ” Εμμανουήλ Ζερβουδάκης (πρόεδρος), Νικόλαος Βενετάκης, Χ” Νικόλαος Βουρεξάκης, Ιωάννης Δεσποινοπετράκης, Γεώργιος Ζωγραφάκης, Αναγνώστης Περιστεράκης, Αναγνώστης Ρηνοσηφάκης, Στυλιανός Σηφογιαννάκης.
Στον Δήμο Ατσιποπούλου επανεξελέγη  ο Αναγνώστης Τσίχλης [**]  [25] και πάρεδρος ο Γεώργιος Στραπατσάκης. Δημοτικοί σύμβουλοι οι: Μάρκος Π. Καλούδης, Στυλιανός Μαριδάκης, Σουμάν Μιτάκης, Βασίλειος Πολλάκης, Γεώργιος Αντ. Σοφουλάκης, Αλή Τζεβριδάκης.
Στον Δήμο Ρουστίκων ο Χατζή Μιχαήλ Σχοινάς (ή Σχοινάκης) και πάρεδρος ο Μουλά Μουσταφάς Χατζή Ιμπραΐμ. Δημοτικοί σύμβουλοι οι: Ισμαήλ Απτιδάκης, Ρουστέμ Βαρβουσάκης, Στυλιανός Μ. Ηλιάκης (Ηλιομανωλάκης), Γεώργιος Καργιαννάκης, Γεώργιος Π. Παπαδάκης, Σ.Σ. Παπαδάκης, Χαρ. Ν. Παπαδάκης, Αντώνιος Φραδελάκης.
Στον Δήμο Πηγής επανεξελέγη ο Παναγιώτης Μανωλιτσάκης και πάρεδρος ο Μεχμέτ Ακεστάκης. Δημοτικοί σύμβουλοι οι: Γρηγόριος Βογιατζάκης, Κωνσταντίνος Δραμιανός, Κωνσταντίνος Κατσικάς, Κωστής Μερτζαδάκης, Σπυρίδος Μερτζαδάκης.
Στον Δήμο Χρωμοναστηρίου επανεξελέγη ο Αναγνώστης Ζακυνθινός και πάρεδρος ο Βασίλειος Καραγεώργης. Δημοτικοί σύμβουλοι οι: Ν. Γάσπαρης, Ματθαίος  Β. Γεωργιουδάκης, Ν. Γιακουμιδάκης, Γεώργιος Καλλέργης, Αναγνώστης Δ. Τζονευράκης. 

http://goo.gl/vLdaZM
(Τα [*] και [**] δικά μου)

Συνεχίζω με τα ιστορικά του Αναγνώστη Τσίχλη με μία επιστολή του οπλαρχηγού Γεωργίου Μενεγάκη από τις φυλακές (Χάνδρας)  της Αλεξάνδρειας την εποχή που ήταν βουλευτής της Κρητικής Πολιτείας που ζητά να αναγνωστεί στην Κρητική Βουλή ώστε να  ψηφιστεί η αθωοτική απαλλαγή του...
http://img546.imageshack.us/img546/2910/mebb.jpg
http://img802.imageshack.us/img802/2490/pk0h.jpg

(Συνεχίζεται...)


Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home